Abonneren  Inloggen

Ontwerp nieuwe Caribische bankbiljetten en munten onthuld

26 augustus 2024

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft tijdens gelijktijdige evenementen op Curaçao en Sint Maarten voor het eerst de ontwerpen van de nieuwe Caribische bankbiljetten en munten onthuld. De ontwerpen zijn geïnspireerd op de onderwaterwereld.

‘Vissen kennen geen grenzen en zwemmen vrij rond, wat de eenheid symboliseert tussen de twee landen die samen de monetaire unie van Curaçao en Sint Maarten vormen’, aldus CBCS. ‘Het rijke en bijzondere leven onder water herinnert ons eraan dat, ondanks onze verschillen, we allemaal met elkaar verbonden zijn en samen kunnen werken aan een gemeenschappelijk doel.’

Bankbiljetten

Op de voorzijde van de bankbiljetten is het onderwaterleven van Curaçao en Sint Maarten afgebeeld, terwijl de achterzijde belangrijke historische en culturele bezienswaardigheden van beide landen toont. Elk bankbiljet van de Caribische gulden (Cg) heeft een eigen kleur.

  • Het bankbiljet van 10 Cg is overwegend geel. De voorzijde van de Cg 10 toont de Zwarte keizersvis en de Roze vleugelhoorn, terwijl op de achterzijde de historische vuurtoren van Klein Curaçao is afgebeeld.
  • Het biljet van 20 Cg is overwegend blauw en toont op de voorzijde de Gevlekte Adelaarsrog en de Kauri, terwijl de achterzijde een beeld geeft van de ecologisch unieke Simpson Bay Lagoon.
  • Het bankbiljet van 50 Cg is overwegend groen en toont de Groene Zeeschildpad en de Arcopagia fausta-schelp op de voorzijde, met op de achterzijde het ongerepte Playa Kenepa Grandi Beach.
  • Op de voorzijde van het rode Cg 100-bankbiljet staan de Stoplicht Papegaaivis en de muziekschelp, terwijl op de achterzijde het bijzondere Gerechtsgebouw van Sint Maarten is afgebeeld.
  • Het biljet van 200 Cg is overwegend paars en toont op de voorzijde het Langsnuitzeepaardje en de Tonna galea schelp, met de iconische Koningin Emmabrug op de achterzijde.

Munten

De Caribische guldenmunten hebben vergelijkbare maar unieke ontwerpen voor Curaçao en Sint Maarten. De twee sets zullen op beide eilanden door elkaar circuleren. Op de Cg 5- en Cg 1- guldenmunten staat de beeltenis van de koning, met daarbij zijn naam 'Willem-Alexander' en de woorden 'Koning der Nederlanden' op de voorzijde. De keerzijde van de Sint Maarten Cg 5- gulden- en Cg 1-guldenmunten toont het nationale wapen met groene zeeschildpadden, terwijl de keerzijde van de Curaçao Cg 5-gulden- en Cg 1-guldenmunten het eiland Curaçao weergeeft, omringd door de Caribische Zee, waarbij de golven zijn gevormd door de woorden 'Curaçao'. Twee groene zeeschildpadden completeren het ontwerp.

De lagere denominaties, 1ct, 5ct, 10ct, 25ct en 50ct munten, tonen de Oranjebloesem op de voorzijde en de tekst 'Curaçao' of 'Sint Maarten'. De achterzijde toont de denominatie geplaatst tussen de Caribische hemel en golven, in het midden van een constellatie van drie groepen van 10 parels die de datum 10-10-10 voorstellen, de datum waarop beide landen hun autonome status verkregen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Twee Arcopagia fausta-schelpen maken het ontwerp compleet en geven, samen met de golven en parels, het verband aan met de onderwaterwereld die ook op de bankbiljetten te zien is.

Project van vijf jaar

Tijdens de onthulling in Sint Maarten en Curaçao spraken CBCS President Richard Doornbosch en directeur-secretaris Leila Matroos-Lasten respectievelijk over de lange route van de Caribische gulden, een project dat na vijf jaar van intensieve inspanningen door alle betrokkenen een nieuwe munt voor Curaçao en Sint Maarten heeft opgeleverd.

In de aanloop naar de invoering van de nieuwe munt komend voorjaar heeft de CBCS een mobiele applicatie ‘My Caribbean Guilder’ ontwikkeld, die te downloaden is voor Android- en iOS-smartphones. Daarnaast heeft de CBCS een speciale webpagina over de nieuwe munteenheid gelanceerd op www.caribbeanguilder.com. De CBCS zal ook starten met trainingssessies voor commerciële banken en winkelpersoneel om hen voor te bereiden op de nieuwe bankbiljetten en munten.

Er zijn verschillende munthuizen en bankbiljetleveranciers benaderd om deel te nemen aan de aanbesteding. Uit de ontvangen offertes is de keus uiteindelijk gevallen op Royal Canadian Mint en Crane Currency.

Bron: CBCS, afbeeldingen via Caribbeanguilder.com (copyright CBCS).


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief