Abonneren  Inloggen

Speedmaster XL 106: De productietroef

23 mei 2024

Partnerbericht uit PRINTmatters Drupa Essentials

“Unfold your potential” (ontvouw je potentieel) is het devies waarmee Heidelberg naar de Drupa trekt. Een devies dat op vier aspecten toegespitst wordt: concurrentievermogen, personeel, duurzaamheid en digitalisatie. Vier gevoelige thema’s die vandaag de drukkers uit hun slaap houden. Vier aspecten die ook bepalend waren voor de recentste update van de Speedmaster XL 106 – het topmodel van Heidelberg. In Düsseldorf vormen deze persen het hart van de Heidelberg stand.

Door alle elementen die de prestaties van de XL 106 bepalen, nog eens onder de loep te nemen, is Heidelberg erin geslaagd de productiviteit ervan met 20% op te voeren – een echt huzarenstukje bij een technologie die als volwassen beschouwd wordt.

Om die doelstelling te realiseren, heeft Heidelberg zijn aandacht op drie punten geconcentreerd: de snelheid, de beschikbare tijd van de machine (uptime) en de insteltijden. In eerste instantie werd de snelheid van 18.000 tot 21.000 vellen opgevoerd (voor recto persen) – daarmee is dit de snelste vellenpers ter wereld. Onze ingenieurs zijn erin geslaagd om de werkingstijd te verhogen door sommige onderdelen te vervangen door nieuwe en stevigere elementen die minder onderhoud vergen en dus de stilstand tijden verminderen.

Beter tijdsgebruik van gekwalificeerde medewerkers

Daarnaast hebben ze ook nieuwe systemen ingevoerd zoals de automatische smering van de smetringen. De smetringen hoeven dus niet meer manueel gesmeerd te worden, wat elke dag toch een twintigtal minuten bespaart. Ten slotte werden ook de insteltijden ingekort door de digitale ondersteuning uit te breiden en de interventies van de operator te beperken.

Minder ingrepen van de operator betekenen ook een beter tijdsgebruik van gekwalificeerde medewerkers – en die worden schaars en duur. Zo werd de modus ‘push to stop’ (in plaats van ‘push to start’) veralgemeend waardoor complexe opdrachten nog sterker geautomatiseerd kunnen worden. Ook het sturingsconcept werd verbeterd en vereenvoudigd.

Zelflerend systeem

Om de zaken nog meer te automatiseren en te versnellen, heeft Heidelberg de artificiële intelligentie in zijn systemen geïntegreerd, meer bepaald bij de voorinstelling: Color Assistant Pro is een zelflerend systeem geworden dat zich alleen en sneller kan aanpassen en daarbij rekening houdt met de staat van de machine. Hetzelfde geldt voor de poeder- en wasassistenten.

Een laatste punt van verbetering: de pers heeft een kleinere milieuafdruk dankzij de nieuwe droger DryStar Combination. Die droger is met een nieuw type van IR-lampen en met een regeneratiesysteem voor warme lucht uitgerust en verbruikt 30% minder energie. Nemen we de hele pers in ogenschouw, dan besparen we per vervaardigde doos 20% energie.

Bezoek Heidelberg tijdens Drupa 2024: Hal 1, Stand C30-1 - C30-5


Wat kun je op Drupa verwachten en wat mag je niet missen? Ontvang de gratis PRINTmatters Drupa-special!