Abonneren  Inloggen

Windmolen in Westzaan maakt al 300 jaar duurzaam papier

12 april 2023

In het programma Pak An Groen besteedde NH Nieuws deze week aandacht aan papiermolen De Schoolmeester in Westzaan. Aan het einde van de 17e eeuw telde de Zaanstreek zo’n 40 papiermolens, inmiddels is De Schoolmeester de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht functioneert. Sinds de bouw in 1692 is de molen in bedrijf geweest voor papierproductie, waarbij als grondstof katoenen lompen gebruikt worden.

Als de kleding binnenkomt wordt eerst gekeken of het 100% katoen is, legt molenaar Ron Butterman in het programma uit. ‘Dan gaan de knoopjes er vanaf en de labeltjes en alles waar wij geen papier van kunnen maken moet eruit’. Vervolgens wordt de stof door stampers steeds kleiner gesneden. Die stampers worden door de molen aangedreven. Als de stof fijn genoeg is wordt het vermengd met slootwater en wordt het mengsel door draaiende messen verder fijngemaakt. ‘We gaan net zolang door tot die stof fijn genoeg is dat we er papier van kunnen maken.’

Het papier wordt vooral gebruikt als inpakpapier, maar Butterman laat ook zien hoe er een boekomslag en uitnodigingen van gemaakt zijn. De video is hier te bekijken.

Foto boven via Wikipedia


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters